Osobnosti:

Petr Svoboda

Petr Svoboda

 


 


 

3.10.2024
Za Janem Endlicherem.

V neděli 29. září odešel ve věku třiaosmdesáti let Jan Endlicher, závodník z úspěšné generace šedesátých let, po ukončení aktivní sportovní dráhy na několik desetiletí vždy spolehlivý a zároveň nenápadný rozhodčí.
Poznal jsem ho až v jeho éře rozhodcovské, kdy zároveň patřil do fotbalového týmu „starých“, kteří si to každé úterý a každý čtvrtek rozdávali ploše sokolského stadionu s „mladými“, což jsme byli po právě skončeném tréninku my. Nikdo z nich se na nás nevytahoval, takže jsem jen z tabulek okresních rekordů věděl, že byl spolu s Švehlou, Doležalem a Šofrem členem rekordní štafety na 4 x 400 m. Rekordní čas 3:37,2 min zaběhli v r. 1966 v Lipsku, a protože se s tím nikdy nechlubil,  našel jsem si až v knize Pavla Navrkala Třebíč a královna, že ona štafeta byla součástí utkání Lokomotiva Lipsko – Třebíč, které skončilo skórem 119 : 104. Taky svými individuálními výkony byl hned v několika disciplínách v dlouhodobých okresních tabulkách v první desítce: čtyřstovku měl za 52,8 s, 110 m překážek za 16,7 s, 200 m překážek za 28,0 s a čtyřstovku plotů za 60,7 s. Kdo by chtěl srovnávat s dnešními časy na tartanu, ať si prvně jde prohlédnout škvárovou dráhu na sokolský stadion. Na takových se tehdy běhalo.
Ve zmíněné publikaci Třebíč a královna má Jan Endlicher medailonek, podle kterého začal s atletikou v r. 1956, o tři roky později přestoupil do Ledče nad Sázavou, pak absolvoval dvouletou vojnu a za Třebíč znovu závodil od r. 1963 do r. 1969. Jako rozhodčí se propracoval až na úroveň I. třídy, s čímž se taky nikdy nehonosil, a když dělával v soutěžích mládeže hlavního rozhodčího, nikdy nás nemistroval. To jsme museli udělat něco hodně špatně, aby nás na to decentně, nenápadně a s potutelným úsměvem upozornil. Že jsem nebyl sám, kdo ho takhle viděl, mně potvrdil medailonek z pera Pavla Navrkala. Začíná totiž slovy, kterými jsem chtěl uvést tuto vzpomínku, aniž bych tušil, že už byla použita: „Skromný a obětavý Jan ...“

Milan Zeibert