Osobnosti:

Petr Svoboda

Petr Svoboda

 

 










 

22.05.2024
105 let třebíčské atletiky:
budoucnost má jméno Renata Láníková

   Stály-li u zrodu třebíčské atletiky úspěchy závodnic jako byly Marie Vidláková či Lola Prokešová nebo po válce Adéla Macháčková, musí být připomenuty i výkony generace děvčat devadesátých let, která získala pro Třebíč I. ligu a v letech 1997 – 1999 bojovala i o extraligu. V baráži o postup skončila dvakrát třetí a jednou čtvrtá, což je dosud nepřekonaný největší kolektivní úspěch třebíčské ženské atletiky.
   Z opor družstva jmenujme alespoň Lucii a Danu Sichertovy, Pavlu Culkovou, Hanu Chvátalovou, Ivu Skorockou, Petru Tomanovou, Gabrielu Křivánkovou, Annu Kostihovou, Markétu Vaňkovou, Evu Blažkovou, Ivetu Mičkovou a Petru Ludanyiovou. Ovšem nejslavnější členka celku vedeného Evou Divišovou a Jitkou Chvátalovou se jmenovala Mirka Knapková. Pokud to jméno někomu připomíná olympijskou vítězku a mistryni světa ve veslování, připomíná mu to správně. Brněnská rodačka se totiž do devatenácti let věnovala běhům na střední tratě a v Třebíči hostovala.
   Do I. ligy se Třebíčačky vrátily ještě v sezonách 2014 a 2015, kdy hvězdami několik let budovaného celku byly Veronika Janíčková, Bára Doležalová a Monika Sedláčková.
   Proč ten dlouhý výčet kolektivních úspěchů? Protože v Třebíči je na spadnutí jejich pokračování. Čtvrté příčky z finále MČR žákyň v r. 2022 a MČR dorostenek z roku následujícího i vítězství mladého družstva žen v moravské II. lize to jasně naznačují. Z dívek, které mají nový vzestup třebíčské ženské atletiky v rukou, je už třetí sezonu jedničkou výškařka Renata Láníková.
   Svěřenkyně Vratislava Fišery, který stál u počátků pozdějších úspěchů třebíčské atletiky, když v polovině 80. let založil na ZŠ Benešova (tehdy Gagarinova) atletické třídy, začala s atletikou ve školním kroužku v Okříškách. V r. 2020 přivezla z MČR žactva stříbrnou medaili, o rok později ji  vyměnila za zlatou ze stejné věkové kategorie, v r. 2022 byla stříbrná hned třikrát: v hale i na dráze mezi dorostenkami a navíc také na MČR do 22 let (druhá skončila i při svém prvním reprezentačním startu při mezistátním utkání dorostu ČR – Maďarsko – Slovensko – Slovinsko v Székesfeherváru), v druhé sezoně mezi dorostenkami vyhrála republikový šampionát v hale i na dráze a letos zatím stihla stát se juniorskou mistryní republiky v hale.
   Nejde jen o medaile, ale i výjimečnou výkonnost. Poprvé Renata skákala do výšky v přípravce v r. 2017 v Okříškách a už tehdy zdolala laťku na značce 131 cm. Jako mladší žákyně se o rok později zlepšila na 136 cm a v r. 2019 na 145 cm. Ve starším žactvu začala výkonem 166 cm a skončila v r. 2021 se 172 cm. První sezonu v dorostu skočila 175 cm, čímž o dva centimetry překonala dvě desítky let starý okresní rekord Anny Kostihové. V závěru loňského roku při podzimním Středoškolském poháru dosáhla zatímního maxima 181 cm. Letos má za sebou zatím čtyři starty. Nejprve vyhrála juniorskou kategorii mezinárodního mítinku Hustopečské skákání, kde skočila 177 cm, k titulu halové mistryně republiky jí stačilo skočit 174 cm, dráhovou sezonu zahájila při krajském přeboru družstev v Třebíči výkonem 180 cm a stejnou výšku zdolala i při vítězství v II. lize v Ústí nad Orlicí. Při obou posledních startech se pokoušela o splnění limitu pro MS juniorů v Peru, ale laťka na výšce 182 cm zatím odolala.
   Přejme Renatě, aby nominační limit  splnila, a celému družstvu žen, aby se mu letos dařilo tak, aby třebíčská ženská atletika byla zase prvoligová.

Milan Zeibert