Osobnosti:

Petr Svoboda

Petr Svoboda

 

 












 

17.05.2024
105 let třebíčské atletiky:
budoucnost se jmenuje Ondřej Loupal

   Třebíčská atletika slaví letos 105 let své existence. Začínala těsně po I. světové válce ve studentském klubu Achilles a o „borkyních“ z tohoto klubu se ve své Klapzubově jedenáctce zmiňoval i Eduard Bass. Nejslavnější z nich byla Marie Vidláková, vítězka ženských světových her v Göteborgu v r. 1926 ve vrhu koulí obouruč a několikanásobná světová rekordmanka .
   Takové byly začátky královny sportu v Třebíči. Její historie je protkána dalšími úspěchy přináležícími např. běžecké dvojici bratří Jindřicha a Viktora Strnišťových, překážkáři Aloisu Krulovi, koulařce Adéle Macháčkové, diskaři Jiřímu Žembovi, československým reprezentantům a účastníkům vrcholných evropských či světových soutěží.
K metám nejvyšším to pak dotáhl Petr Svoboda, halový mistr Evropy v běhu na 60 m překážek, který byl navíc na stejné trati dvakrát bronzový, na ní i na stodesítce drží český rekord a byl taky dvakrát v olympijském semifinále. Jen pár let po něm vyrostl v Třebíči desetibojař Jiří Sýkora, juniorský mistr světa a mistr Evropy do 23 let.
   To všechno a mnoho dalšího v třebíčské atletice bylo. V současnosti má třebíčský atletický oddíl, od r. 2005 znovu užívající název Spartak, ve svých řadách další jména, která by mohla prodloužit výše uvedenou řadu. Jedním z těch, kteří jsou budoucností atletiky ve městě s její stopětiletou tradicí, je letos osmnáctiletý čtvrtkař Ondřej Loupal.
   Jeho trenérem je od žákovských let Josef Vomela, který v minulosti vedl nejlepšího třebíčského sprintera všech dob Petra Daněčka, v současné době na Harvardu studujícího překážkáře Ondřeje Veselého a další vynikající závodníky a závodnice.
   Budoucí kvality Ondřeje Loupala naznačila jeho poslední žákovská sezona, v níž na mistrovství republiky obsadil druhou příčku v běhu na 300 m. Následující rok 2022 začal skvělými časy v hale, v cíli vítězného semifinále mistrovství ČR ale upadl tak nešťastně, že si zlomil ruku a přišel o finále, v němž byl favoritem. Po sejmutí sádry se znovu dostal do formy, která ho předurčovala k účasti na ME dorostu. Po kolizi při štafetové předávce při ligovém kole v Domažlicích však skončil znovu na zemi a znovu se zlomeninou ruky, což ho připravilo o účast na ME i MČR na dráze. Malým zázrakem bylo, když pak při Evropském olympijském festivalu mládeže v Banské Bystrici  skončil šestý.
   Loňskou sezonu začal opět slibnými časy a zdálo se, že mu nic nemůže zabránit, aby se stal halovým mistrem ČR v kategorii dorostu. Cílem finálového běhu proběhl opravdu první, rozhodčí ho však pro údajné omezení soupeře diskvalifikovali. Po celý zbytek roku pak Ondřej opakovaně dokazoval, že nikoho omezovat nepotřeboval a že jeho vyloučení bylo nespravedlivé. Nejprve jasně vyhrál mistrovství republiky na dráze a následně také Evropský olympijský festival mládeže v Mariboru, kde časem 47,07 s překonal letitý český dorostenecký rekord Pavla Masláka. Navíc se kvalifikoval  na ME juniorů do Jeruzaléma, kde mezi borci o dva roky staršími skončil patnáctý. To vše mu vyneslo prvenství v anketě Atlet Třebíče, dále v kategorii mládeže v anketě Sportovec Třebíče a v téže kategorii v anketě Sportovec Vysočiny.
   Letos postoupil do kategorie juniorů a pro začátek si přivezl stříbro z MČR v hale. Podle názoru trenéra Vomely v letní sezoně už nikomu šanci nedá. Budeme mu držet palce, stejně jako dalším chlapcům a děvčatům, kteří jsou budoucností atletiky v Třebíči.

Milan Zeibert