Osobnosti:

Petr Svoboda

Petr Svoboda

 


Ladislav Urban (2010)

David Veselý (2010)


Jan Kašpar (2011)

Jiří Sýkora (2011)

Renata Láníková (2021)



 

13.5.2022
Liga Výjimečných - výškaři a výškařky.
Od Koloucha ke Kašparovi a Kostihové

Vítejte opět v Lize výjimečných, v níž jsme už prošli všechny běhy a máme nejvyšší čas podívat se na technické disciplíny. Jako první jsou na řadě výškaři a výškařky.
Že už je znáte? Aha, ano, jsem osel. Nemusíte se mi hned posmívat, omlouvám se, je to tak. V jednom z předchozích dílů Ligy výjimečných jsem z textu odeslaného do redakce zapomněl vymazat poznámky připravené k dílu o skoku vysokém, v redakci nemohl nikdo tušit, že to tam nepatří, a tak moje poznámky vyšly zároveň s textem o překážkářích.
Čímž je dopředu prozrazené, že limit pro muže jsou rovné 2 metry, zatímco u žen jsem si připravil variantu se 170 cm i se 165 cm. Nehledě na limity musíme začít zmínkou o Františku Kolouchovi, což byl výškař z Hrotovic, který jako člen třebíčského Sokola oblékl r. 1949 reprezentační dres ČSR. V Sofii tehdy skočil 184 cm, přičemž jeho osobním maximem bylo 187 cm z r. 1943. Sice v dresu SK Židenice, ale ono je to jedno, v pomyslném souboji s dnešními skokany by tehdejší dvojnásobný vicemistr republiky neměl šanci.
A tak přeskočíme až do r. 1996, kdy původně basketbalista a atletický samouk Jan Kratochvíl zdolal ve Zlíně při II. lize laťku ve výšce 200 cm, čímž vylepšil svůj předchozí okresní rekord a držel ho od té doby jedenáct let. Škoda, že sám přestal závodit už v následujícím roce, takže se nepotkal s trenérem Pavlem Svobodou, který přišel do Třebíče v r. 1998 a hned si začal všímat všech talentů, nejen výškařských. Prvním z nich byl Jakub Dobeš (os. r. 197 cm z r. 2004) a nebýt zdravotních problémů, které předčasně ukončily jeho atletickou dráhu, byl by Kratochvíla překonal nejspíš on. Takto jsme si museli počkat až na úplný závěr sezony 2007, kdy sedmnáctiletý Josef Bednář skočil v Břeclavi při finále Středoškolského poháru 201 cm. Ale ani skokan vychovaný Zuzanou Villertovou ve Velkém Meziříčí Svobodovi dlouho nevydržel. Úspěšný trenér však měl v tu chvíli v rukávu své největší eso: o rok mladšího Jana Kašpara, který také Bednáře většinou porážel. Nejprve se několikrát přenesl přes laťku na výšce dvou metrů, při halovém MČR v r. 2010 Bednářovo maximum vyrovnal a týž rok na samém začátku letmí sezony zdolal i 206 cm. Vrchol přišel v roce následujícím a to opět v hale. Při Moravia High Jump Tour v Hustopečích skočil Kašpar 209 cm, v B skupině skončil třetí za dvěma Slováky, a protože ve skupině A skákal z Čechů jen Jaroslav Bába, byl mládenec z Vlčatína druhým naším nejúspěšnějším reprezentantem. V létě si pak v Písku vyskákal zlato na MČR do 22 let, k čemuž o dva roky později přidal v Ústí nad Orlicí stříbro a uzavřel tak svou medailovou sbírku, která od žákovského druhého místa v r. 2006 obsahovala 1 zlato, 4 stříbra a 2 bronzy. Naposledy závodil v r. 2015, kdy při I. lize v Berouně ještě zdolal 201 cm. To je také hodnota osobního rekordu vícebojaře Davida Veselého, jehož dosáhl v r. 2010 při I. lize v Novém Městě nad Metují. Soutěž, která přinesla úspěch Davidovi, byla natřikrát úspěšná pro třebíčský celek: vyhrál ji totiž nám už známý Kašpar a druhý skončil Urban, jihlavský odchovanec, jenž za nás tehdy hostoval a dodnes závodí v II. lize za Velké Meziříčí. Zbývající členové Ligy výjimečných jsou rovněž vícebojaři, oba svá maxima v hodnotě 205 cm skočili při MČR v sedmiboji v hale a oba se přitom stali juniorskými mistry republiky. Jiřímu Sýkorovi se to povedlo v r. 2014 (a dodnes dvojnásobný účastník OH, juniorský mistr světa a mistr Evropy do 22 let neskočil víc) a Aleši Svobodovi o dva roky později.
Nejvyšší čas přejít k ženám, kde sice platí, že vstupenkou do Ligy výjimečných je zdolání 165 cm, přesto musíme zmínit výkon tehdy patnáctileté Jarmily Trnčákové, která v r. 1973 skočila v Prešově 163 cm. Její okresní rekord vydržel dvě desítky let a vzala jí ho až Helena Všetečková, jejímž maximem bylo 167 cm z r. 1992. V r. 1999 se jeho majitelkou nakrátko stala Lucie Sichertová, která nás provází téměř každým pokračováním Ligy výjimečných, když skočila 170 cm. Rok na to Anna Kostihová zdolala 173 cm, na MČR juniorek skončila druhá, což v následujícím roce ještě vylepšila ziskem mistrovského titulu v hale. Na podzim r. 2001 přestoupila do pražského Olympu, kde dosáhla osobního maxima 176 cm. Její třebíčský rekord je v současné době poprvé po dvou desetiletích v ohrožení, neboť loňská mistryně republiky žákyň, okříšská Renata Láníková, má skočeno prozatím 172 cm, ale asi se shodneme, že její příběh bude brzy pokračovat …

Milan Zeibert